Emil(S) Huddinge

Om ett bättre alternativ för Huddinge

En yrkesskola med ambitioner

Lämna en kommentar

I dag var jag och Ann-Marie Högberg på studiebesök på Sågbäcksgymnasiet. Vi träffade såväl en engagerad skolledning som lärare och elever. Det var ett mycket lärorikt besök som väckte många tankar.
Eftersom Sågbäcksgymnasiet är vår stora skola för både de nationella yrkesinriktade programmen och de olika introduktionsprogrammen arbetar skolan med det som på många sätt är vår stora utmaning – hur vi ska bli bättre på att rusta ungdomar för arbetsmarknaden.
Intrycket är att utbildningarna över lag håller hög kvalitet på skolan och med vetskap om att flera av yrkesprogrammen ofta leder direkt till jobb känns det fel att antalet sökande är relativt få – och allt färre. En starkt bidragande orsak till det är förstås att utbildningarna inte längre leder till högskolebehörighet. Det känns osäkert att satsa på en utbildning som gör vissa framtida val svårare. En annan är sannolikt att många ungdomar har vaga uppfattningar om vad ett jobb inom flera av de yrken som programmen leder till skulle innebära. Många ungdomar känner inte till de utvecklingsmöjligheter som finns i exempelvis vård- och omsorgsyrket och i byggbranschen. Många kan vittna om vilken betydelse studie- och yrkesvägledare på grundskolorna skulle kunna spela i det sammanhanget – om de var fler.
En annan sak som förbryllar är hur få som söker handels- och administrationsprogrammet. Till hösten blir det inget sådant program i Huddinge – trots att vi är en av Sveriges största handelskommuner. Här måste skolan och branschen slå sina huvuden ihop och skapa en attraktiv utbildning som svarar mot branschens förväntningar.
Riktigt roligt var att träffa de elever på hotell- och restaurangprogrammet som hade varit fyra veckor i Istanbul och praktiserat på hotell. De var mycket entusiastiska över sin erfarenhet. Jag hoppas att vi framöver ska kunna skicka många fler ungdomar på sådana utbyten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s