Emil(S) Huddinge

Om ett bättre alternativ för Huddinge

Två skolor på Bergavägen?

2 kommentarer

Ibland blir man förvånad. I kväll när jag kom hem låg ett reklamblad från Skapaskolan i brevlådan. Där berättar de att i höst ska de öppna en skola på Bergavägen i Glömsta. Först trodde jag att jag hade läst fel. Visst ska det bli en skola på Bergavägen (en sådan har diskuterats länge) men inte i höst – och visst var det en kommunal skola som planerades?

Men, inte hade jag läst fel. På Skapaskolans hemsida framgår (förutom att verksamheten verkar väldigt seriös) att det här är en annan skola än den kommunala skola som ska ligga på den tomt där stall Enliden i dag ligger. Skapaskolan ska, enligt utskicket, byggas ett par hundra meter ifrån stallet på tomten närmast Glömstavägen (för övrigt en tomt som kommunen har ratat som skoltomt pga trafiken där).

Hur är det möjligt att jag, som sitter i såväl grundskolenämnden, kommunstyrelsen och det utskott till kommunstyrelsen som har ett särskilt ansvar för lokalförsörjningen i kommunen (och som så sent som i morse pratade om behovet av nya skolor i kommunen…) inte kan ha hört ett ljud om en ny, stor skola på en av kommunen utdömd tomt ett stenkast från där kommunen ska bygga en stor skola innan jag som tilltänkt förälder till barn i skolan får ett reklamutskick?

Det finns förstås flera orsaker till att det kan bli så här. Grundproblemet är att staten sköter det offentligas relation med de fristående skolorna utan att ta tillräcklig hänsyn till att den offentliga skolan är kommunal. Då kan det plötsligt bli så som i det här fallet – en skola som kommunen finansierar dimper ner snabbt och oväntat på en plats som ingen kunde ha anat. Men, den här gången måste det även finnas syndabockar att söka i kommunen. Hur gick det till när Skapaskolan fick tips/anvisning till den här tomten. Är det kommunen (i någon kapacitet) som har hänvisat en skola till en tomt som vi själva har dömt ut och som ligger så nära en planerad skola? Och – varför fick vi ingen information i något av de otaliga organ i kommunen som hade varit relevanta om det som flera i kommunledningen visste om?

Ibland blir man förvånad.

20130109-221739.jpg

Annonser

2 tankar om “Två skolor på Bergavägen?

 1. Hej Emil!
  Har du fått veta hur det gick till med tips/anvisning om tomt till Skapaskolan?
  Hur har det gått?

  • Hej!

   Turerna kring Skapaskolan visar hur orimliga reglerna för skolplanering ser ut. Parallellt – men oberoende av varandra – planerar både kommunen och ett privat företag för stora skolor i samma område.

   Vad jag förstår fick Skapaskolans initiativtagare tips om tomten på Bergavägen från kommunens företagslots. Som du kanske vet har den tomten nu avförts med hänvisning till trafiksituationen. Nu arbetar de istället vidare med en tomt på Gamla Stockholmsvägen i stället.

   Med vänlig hälsning,
   Emil Högberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s