Emil(S) Huddinge

Om ett bättre alternativ för Huddinge

Vin och vatten i budgetdebatt

Lämna en kommentar

I en hel dag och under en hel kväll har vi debatterat nästa års budget i Huddinge. I huvudsak var det en rolig och givande debatt som visade på skillnaderna mellan fullmäktiges två stora partier – Moderaterna och Socialdemokraterna. När vi vill investera i att alla ska få chansen att nå kunskapsmålen i skolan och att öka kvaliteten och tillgängligheten till förskolan så säger Moderaterna nej. När vi vill utöka antalet feriepraktikplatser och ge deltagare i FAS 3 ett riktigt alternativ säger Moderaterna nej. När vi vill halvera avgiften till Kulturskolan och satsa på fritidsgårdarnas öppettider säger Moderaterna nej.

Debatten innehöll en hel del ”golden moments” som när grundskolenämndens vice ordförande Erik Ottosson (M) kallade våra förslag till satsningar på grundskolan för att ”skvätta med pengar” och värjde sig för mer resurser med motiveringen att ”det blir för mycket”. Ett annat var när kultur- och fritidsnämnden ordförande Vibeke Bildt (FP) talade om behovet av att göra något åt kommunens ”dåliga image”, men då inte talade om att stärka upp hennes ansvarsområde, utan bara om att sänka skatten. Ett tredje var när Christian Ottosson (C) vid upprepade tillfällen anklagade oppositionen för att inte uppmärksamma företagande och entreprenörskap utan att kunna ge ett enda exempel på hur vår politik på det området skiljer sig ifrån hans.  

Tyvärr blev debatten också alldeles för lång. Vi måste göra stora förändringar i upplägget för nästa års debatt för att kunna klara av den åtminstone på en dag. Som det blev den här gången är det svårt för någon att följa diskussionerna och det blir svårt för de folkvalda att göra sitt jobb på ett bra sätt.

En del debattörer gjorde sig lustiga över att vi socialdemokrater föreslog en lägre skatt än den som vi har i dag. För mig var det ett enkelt beslut att använda en del av reformutrymmet för att föreslå en sänkt skatt. Huvudprioriteringen i vårt alternativ är solklar – satsa på skola, förskola och arbete. Men, jag darrar inte på rösten när jag säger att även en lägre skatt är en satsning på välfärd.

Lämna en kommentar